Metode de dezinfectie
Cand vorbim despre dezinfectarea incaperilor avem in vedere atat suprafetele din incapere (podele, pereti, mobilier) cat si volumul de aer in care pot exista agenti patogenti (bacilul tuberculozei, virusurile gripale, virusul varicelo-zosterian, corona-virusuri, etc).
Astfel exista mai multe metode de dezinfectie
•Dezinfectia fizica (manuala)
La dezinfectia manuala suprafetele se curata cu apa si detergent apoi se aplica un dezinfectant biocid.
Eficienta de eliminare a germenilor patogeni este in proportie de 90%.
Astfel se vor avea in vedere pardoselile, peretii si pavimentele lavabile, mobilierul si pervazele, grupurile si obiectele sanitare, covoarele, mochetele si tapiteriile
•Dezinfectia chimica
Dezinfectia chimica presupune folosirea unor substante chimice diverse administrate prin stergere, scufundarea obiectelor in solutii, stropire sau pulverizare, vaporizare sau aerosolizare.
»Dezinfectie prin nebulizare – ceata rece
Spre deosebire de aerul de afara, cel din incaperi are o concentratie mare de bacterii.
Pentru a obtine o dezinfectie aproape perfecta, in proportie de peste 99% este necesar ca dezinfectia sa se faca prin nebulizare.
Nebulizatoarele de dezinfectare generează ceață rece formată din picături mici între 20-50 microni.
Substantele biocide folosite la nebulizare acţionează la nivelul aerului din încăpere eliminand germenii, ciupercile și virușii.
Dezinfectia prin nebulizare reprezinta aproape o sterilizare a spatiului dezinfectat si se poate folosi la dezinfectarea încăperilor, birourilor, sălilor de operație, apartamentelor, spațiilor, vehiculelor și a tubulaturilor sistemelor de aer condiționat.
»Dezinfectie prin termonebulizare – ceata calda
Dezinfecția se realizează cu ajutorul unui aparat numit termonebulizator, care funcționează pe bază de benzină și care transformă soluția dezinfectanta în particule fine, la nivel de micron. Particulele fiind ușoare se încălzesc de la aerul generat de motor și plutesc în aer. Metoda este folosită pentru suprafețele mai mari, extinse și pentru vegetații dense.
In multe situatii, bolile contagioase pot sa ramana asimptomatice, manifestandu-se abia in faza lor finala, de aceea in spatiile cu trafic mare de persoane este recomandat ca dezinfectia sa se faca la intervale regulate de timp.
La fel ca in cazul deratizarii si al dezinsectiei, si la dezinfectie folosim proceduri clare si substante omologate. Personalul care efectuaza aceste operatiuni speciale este autorizat in acest sens astfel incat riscurile sa fie minime.