HACCP (Analiza riscurilor. Puncte critice de control)
Legislația internațională (Directiva Consiliului CE 93/43/EEC/14 iunie 1993, Regulamentul UE 178/2002) si cea din Románia (Legea 150/2004. H.G. 924/11 august 2005) privind industria alimentara prevede aplicarea în toate societățile implicate în producția, transportul, depozitarea, servirea şi comertul alimentelor a principilor unui sistem de management al siguranței produselor alimentare bazat pe evaluarea și prevenirea riscurilor contaminări, deci a unui sistem HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point- Analiza riscurilor în cadrul sistemelor de management al igienei).
Principiile HACCP:
- ldentificarea riscurilor corntaminării și evaluarea lor comparativ cu nocivitatea față de consumatorul direct;
- ldentificarea punctelor critice de control (PCC) care, menținute sub control, sunt în măsură să prevină, să elimine sau să reducă pånă la limite acceptabile riscul contaminări;
- Stabilirea limitelor critice pentru fiecare PCC;
- Stabilirea sistemului de monitorizare PCC;
- Stabilirea de actiuni corective, în cazul in care un anumit PCC nu mai este sub control;
- Stabilirea procedurilor de verificare a eficacității sistemului HACCP;
- Stabilirea documentelor şi înregistrărilor adecvate pentru realizarea planului HACCP.
Beneficile implementärii HACCP:
- Este parte componentă a sistemului de management al calitatii;
- Este conditie pentru obținerea autorizației sanitare veterinare de funcționare, emisä de catre Directile Sanitar Veterinare și pentru Siguranta Alimentelor Judetene conform Ordinului nr. 93/2008;
- Este o metodă preventivä de autocontrol deasigurare a calitäți produselor alimentare;
- Creşte increderea clienților şi salariaților companiei în capacitgrea acesteia de a realiza exclusiv produse sigure pentru consum, în mod constant;
- Limitează incidentele ce implică răspunderea jurjdica a Societatii;
- Demonstrează conformitatea cu legislația specifică in vigoare;
- Imbunătăteste conditjile de munica ale angajafilor.